miercuri, 8 ianuarie 2014

Sunt gainile fara creier solutia la cruzimea fata de animale?


   Custi inghesuite. Temperaturi extreme. Inconjurimi mizerabile. Nu exista nici un dubiu asupra acestui lucru: sistemul nostru industrial de producere a mancare este o amenintare la bunastarea animalelor. Ca un comentariu la modelul ''modern'' de a produce mancarea, un student la arhitectura din Londra a creat un design care sa ne puna pe ganduri pentru o ferma de gaini care imobilizeaza literalmente pasarile si, deasemenea, le ''scapa'' de creier.

   Andre Ford, student la Royal College of Art a creat aceasta instalatie, numita generic The Center for Unconscious Farming. Este o afacere destul de sinistra, compusa dintr-un corp masiv de otel care poate contine pana la 1000 de pasari. Inauntrul ei, pasarile sunt complet imobilizate- picioarele lor sunt smulse (pentru a salva spatiu), iar pasarile sunt hranite, apa si oxigen printr-un sistem complex de tuburi. Pentru a elimina suferinta pe care pasarile ar simti-o in asemenea conditii, Ford propune ca, cortexul cerebral sa fie extirpat, lasand creierul (si celealalte functii ale lui) intacte. Gainile ar continua sa creasca dar si-ar petrece restul vietii practic in coma.

Ford declara ca ideea lui nu este doar o chestie pentru a atrage atentia asupra sa:

''In ultimii sase ani am fost martori la o cerere imensa si nemaintalnita pe piata carnii. Sisteme mai ''omenoase'' sunt disponibile dar acest proiect este pentru a redresa problemele iminente ale sistemului care produce marea majoritate a carnii care este consumata de catre noi-un sistem pe care ne bazam din ce in ce mai mult si este din ce in ce mai folosit... Noi nu putem sa creem un sistem in care aceste produse agriculturale sa fie indeajuns de ingrijite si de aceea noi trebuie sa avem grija sa il eliminam ( adica sa nu ne mai preocupe bunastarea animalelor n.t.) de tot.''
In acest moment, aproximativ 95% din gainile crescute pentru carne produse de Statele Unite – aproximativ 8.44 miliarde de pasari anual- sunt crescute in ferme comerciale, ceea ce inseamna de obicei hali intunecate unde sute de animale sunt crescute impreuna si unde inghit vapori de amoniac la temperaturi extreme. Animalele sunt crescute pentru cresterea lor rapida ceea ce foarte des duce la probleme, probleme care sunt dezvoltate in general de plamanii si inimile lor, si, deasemenea, ele sunt recunoscute pentru ca dezvolta boli ale sistemului osos. Compassion in World Farming (Compasiune in Ferme) estimeaza ca milioane de pasari mor inainte de a ajunge la abator din cauza problemelor la inima, boli sau loviturile primite in timpul transportului.

Ford nu este primul care propune masuri extreme din cauza cresterii cererii de carne. Filosoful ''aggri-bussiness'', Paul Thompson a sugerat cresterea gainilor oarbe, din cauza ca studiile au aratat ca ele sunt mult mai rezistente la stres atunci cand sunt inchise cu sutele.
''Sunt numeroase diferente intre sistemul dominant in care sunt crescute animalele in acest moment si sistemul pe care il propun eu acum'', a declarat Fort revistei Wired UK, ''dar diferenta fundamentala este ca eu propun indepartarea suferintei. Daca ceea ce propun eu este o masura adecvata de a indeparta suferinta este un subiect care ramane de discutat.''

Sursa: takepart.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu