joi, 20 februarie 2014

Civilizatia si primitivul - John Landau, 1995 (eseu aparut in Against Civilization - Readings and Reflexions editata de John Zerzan)

Ce este Primitivul?

Primitivul este incredere, incredere, incredere. Este gol. Se misca intr-un limbaj al extazului. Limbajul trupului, al corzilor vocale, al viselor si al ideilor. Limbajul mirosurilor. Primitivul este piciorul gol care atinge pamantul. Primitivul nu este fara idei, are idei care sunt in concordanta, imbratiseaza, si devin una cu instinctele. Primitivul este dansul, miscare. Primitivul este o viata fara confuzie,imbratisarea multiplului. Primitivul este pierderea in tot ceea ce tu poti fi. Primitivul este forta,este maestrul fortei. Sunt corpuri asamblate impreuna in gasti tipatoare si colorate. Este pasiunea transpusa in forma; este afundarea in sine; este aceea cruzime creata prin ritualuri senzuale. Primitivul este lupta ca iubire, durerea ca apropiere, nedumerirea precum o cadere libera in oceanul de a fi. Este ud, este acoperit de noroi, este amniotic. Primitivul este adunarea spirituala a plantelor si animalelor; este vanatoarea misterului.Este diferenta de incadrare salbatica prin campuri de culoare,    care alearga libere de la idealuri la capcane periculoase; toate aceste fiind fascinante de fel. Primitiv este indrederea in pamant, solul de dedesubtul picioarelor fiecaruia.

Ce este Civilizatia?

Civilizatia este neincredere, de neatins, este un pretext un ne-joc, avand pretentia de a NU fi. Civilizatia este NU; ne asigura ca NU este. Trebuie sa contina negatie ori, daca nu,inceteaza sa mai existe. Civilizatia este ORI FACI/ORI. Civilizatia este ''toate lucrurile iar toate lucrurile la locurile lor''(dar nicaieri in afara locurilor lor; in timp ce primitivul nu este locul nici unui lucru, pentru ca verbul  este tot, ca activitatea sau odihna). Civilizatia este cercetarea vietii Extraterestre; dorinta de a parasi Pamantul. Civilizatia este dispretul pentru praf, pamant,noroi. Civilizatia inseamna a fi legat de Idealuri, orice fel de idealuri. Civilizatia este perfectionismul care ravaseste o fiinta rusinoasa, suferinda, neindemanatica, galagioasa. Este masinaria, fragmentarea, distrugerea anumitor parti cu buna stiinta. Este fara adapost, exilata in toate partile, asadar, colonizatoarea a tot ceea ce vede. Este viata frustrata, frustrata, frustrata. Este manipularea. Este credinta ca numai Binele mentine universul la locului sau iar fara el totul se va prabusi; asadar, este demonizarea tuturor lucrurilor pe care le gaseste a fi rele. Este domnia paranoiei, asadat, este paranoia dominatiei. Civilizatia este '' nu va prostiti'', nu va dezbracati, a nu avea o criza isterica, a nu atinge, a nu-ti urmari instinctul, a nu usura, a nu te comporta la fel ca cei care sunt mai ''jos decat tine'', a nu trage basini, a nu ragai, a nu trage un pui de somn, a nu respira, a nu plange, a nu va odihni.... Este o insiruire de ''nu''. Nu are substanta, asadar trebuie sa depaseasca toate lucrurile ca sa-si demonstreze ca exista. Civilizatia este Invidie, se uraste pe sine, cealalta parte este verde, trebuie sa o avem, verdele care este inutil, stergerea tuturor lucrurilor, asadar simularea superioritatii pentru a-si salva pielea; cel care-si salveaza cel mai mult fata castiga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu